Oljeproduksjon bidrar til klimagassutslipp. Samtidig kan ikke olje fases ut uten at verden har andre energikilder som erstatter olje og gass. I Norge er det stort fokus på å redusere klimagassutslippene fra oljeindustrien. Målet er at norsk olje- og gassproduksjon skal produsere 40 % mindre klimagassutslipp i 2030 sammenlignet med i 2005. Utslippene skal reduseres til tilnærmet hull i 2050. Den teknologien som utvikles i Norge kan selvsagt også tas i bruk andre steder i verden.
Hvordan kan utslippene reduseres
Utslipp fra oljeindustrien kan blant annet reduseres gjennom fangst og lagring av CO2. Norsk oljeindustri er allerede i gang med å produsere olje på mer miljøvennlig måte. Oljefeltet Johan Sverdrup er et eksempel på dette. Ved å bruke landstrøm til plattformene, kan norske klimagassutslipp reduseres med 10 %. Det er selvsagt viktig at landstrømmen produseres på en miljøvennlig måte, men dette har Norge muligheten til, ettersom vi produserer mye miljøvennlig energi.
Oljeproduksjon eller ikke
Det er mange som ønsker å legge ned norsk oljeproduksjon, men det er usikkert hvor stor effekt dette ville hatt på den globale oppvarmingen. Selv om Norge er en stor oljeprodusent, produserer vi faktisk bare 2 % a verdens olje. Dersom Norge legger ned oljeindustrien, vil andre land erstatte denne oljen, slik at verden fortsatt vil bruke like mye olje. Årsaken er rett og slett at det ennå ikke er mulig å erstatte all bruk av olje og gass med andre energikilder. Uten olje og gass vil mange land stanse helt.
Samtidig som Norge er opptatt av å redusere utslippene fra oljeindustrien, er det mange land som ikke tenker på dette. Så norsk olje kan være bedre enn olje produsert i land som ikke jobber for å redusere utslippene sine. Klimagassutslippene er på vei ned i Norge og Europa, mens økningen først og fremst skjer i Asia, der kullkraftverk fortsatt bygges. Oljeproduksjon har både fordeler og ulemper, og disse må alltid veies opp mot hverandre. Men verden trenger energi, og etterspørselen etter olje og gass øker mange steder i verden. Rike land kan ikke nekte fattige land muligheten til å øke levestandarden sin, og dermed vil behovet for olje fortsatt være til stede i lang tid.