Olje blir ofte framhevet som det store stygge trollet innen klimautslipp, men oljeproduksjonen har både fordeler og ulemper. Det stemmer at olje kommer fra ikke-fornybare kilder, og at olje bidrar til mer CO2 i atmosfæren. Likevel er det ingen løsning å stanse all oljeproduksjon over natten, uten å ha alternative energikilder. Da vil verden rett og slett stoppe opp. Olje og gass brukes til langt mer enn drivstoff, men hele 94 % av all transportnæring er avhengig av olje. Uten olje går det ingen fly og nesten ingen båter, og da vil transport av varer og mennesker stanse opp over hele verden. Alternative energikilder er på vei, men disse er ennå ikke klare til bruk.
Olje og gass som energikilde
Det jobbes hardt for å finne fornybare energikilder som kan erstatte olje, men omtrent 15 % av verdens energiforbruk kommer fortsatt fra gass, mens 41 % av energiforbruket kommer fra olje. Gass dekker 23 % av verdens strømbehov. Olje dekker bare 4 % av strømbehovet, men olje brukes i langt større grad enn gass innen transport.
Olje brukes til mye
Olje og gass benyttes også til oppvarming og matlaging mange steder i verden, også i Europa. Det er ikke alle som har panelovner og elektrisk komfyr i hjemmene sine, og som kan bruke miljøvennlig vannkraft i huset. Da er olje og gass faktisk bedre enn alternativet, som ofte er kullkraft. Olje brukes til å produsere jern, stål, sement og andre viktige produkter.
Olje blir også brukt innen den petrokjemiske industrien, og brukes blant annet til plast, maling, klær og sminke. Det finnes alternativer til olje, men disse alternativene er ofte dyrere eller vanskeligere tilgjengelig.
Ulemper med olje og gass
Olje og gass er spesielt farlig dersom det skjer ulykker. Oljeutslipp påfører naturen enorme skader. Utvinning av gass og olje kan også medføre geologiske endringer under jorden, og luftlommene som skapes kan forårsake jordskjelv. Oljevirksomheten har dessuten ført til ulykker både på plattformer og tap av liv når helikoptre med oljearbeidere har styrtet. I land der olje- og gassutvinningen skjer på land, kan det også være helseskadelig å bo i nærheten, men dette problemet er ikke like aktuelt her i Norge, der oljeindustrien holder til ute i havet.
Det største miljøproblemet med olje og gass er derimot utslipp av klimagasser og miljøgifter. Lokal forurensning fra oljeraffinerier kan forårsake sykdommer, og klimagasser påvirker både mennesker og miljø. Naturgass slipper ut litt mindre klimagasser enn kull og olje, og kan redusere CO2-utslippene dersom den erstatter kull og olje. Men naturgass er ikke like miljøvennlig som fornybar energi.
Oljens framtid
Mange vil gjerne fase ut oljen, men globalt øker faktisk etterspørselen etter olje og gass. Land som Kina og India vil gjerne ha mer oljeproduksjon, både for å erstatte forurensende kullkraft og for å løfte flere mennesker ut av fattigdom. Import av naturgass ses på som et viktig miljøtiltak i Kina, der de plages med veldig stor luftforurensning fra blant annet kullkraftverk. Selv om olje og gass har sine ulemper, kan spesielt gass bidra til å øke en rekke problemer med forurensning og klimagassutslipp. Det betyr ikke at det ikke skal forskes på alternativer. Verden har begrensede ressurser med olje og gass, og produksjonen vil ta slutt før eller senere. Klimagassutslippene knyttet til fossil energi må også løses, enten ved CO2-fangst eller ved å binde mer CO2 i naturen.